Bertha Lindberg

Etunimet: 
Bertha Karolina
Muut nimet: 
Kokoonpano: 
Syntymäaika: 
10.11.1882
Syntymäpaikka: 
Viipuri
Kuolinaika: 
31.01.1970
Kuolinpaikka: 
Helsinki

Biografia

Näyttelijä, teatteriohjaaja ja -pedagogi

Bertha Lindberg ansioitui näyttämöpedagogina ja näyttelijöiden kouluttajana, mutta näytteli vain parissa elokuvassa, muistettavimmin Nyrki Tapiovaaran Varastetussa kuolemassa (1938), jossa hän esitti päähenkilön, Robertin (Ralph Enckell), äitiä.

Bertha Lindberg syntyi 1882 Viipurissa liikemiesperheeseen. Syntymäkaupungissaan hän kävi venäläistä naisgymnaasia, opiskeli yksityisesti suomea ja ruotsia, opiskeli Helsingin käsityökoulussa, Ateneumissa, yliopiston piirustussalissa ja Helsingin suomalaisessa tyttökoulussa. Opiskeltuaan Svenska Teaternin oppilaskoulussa 1908–10 hänet kiinnitettiin teatteriin näyttelijäksi.

Vuosina 1917–18 Bertha Lindberg opiskeli vielä Moskovassa vaikutusvaltaisen teatterinuudistajan Konstantin Stanislavskin (1863–1938) johdolla. Tämän oppeja hän sovelsi omassa studio-opetuksessaan Helsingin Kansanteatterissa 1936–51.

Bertha Lindberg oli 1910–20-luvulla kiinnitettynä kahteen otteeseen Tampereen Teatterissa, Komedia-Teatterissa, Kansan Näyttämöllä, Ida Aalbergin Teatterissa, Turun Suomalaisessa Teatterissa ja Helsingin Ylioppilasteatterissa.

Näyttelijä- ja ohjaustoiminnan ohessa Bertha Lindberg oli arvostettu teatteriopettaja, jonka oppilaina monet näyttelijät – mm. Kaarlo Kartio – olivat. Vuosina 1927–39 Lindberg oli näyttämöplastiikan opettajana Suomen Näyttämöopistossa ja 1943–46 psykologisen näyttämöplastiikan opettajana Suomen Teatterikoulussa. Hän teki poikkeuksellisen paljon ulkomaisia opintomatkoja, mm. Venäjälle, Saksaan, Itävaltaan, Italiaan, Pariisiin, Varsovaan ja Riikaan.

Bertha Lindbergin näyttämörooleja olivat mm. Elisabeth Friedrich von Schillerin murhenäytelmässä Maria Stuart, nimiosa August Strindbergin Neiti Juliessa ja Portia William Shakespearen Venetsian kauppiaassa. Lindbergin teatteriohjausten skaala on laaja: Shakespearea, Molièrea, Schilleriä, Grillparzeria, Strindbergiä, Munkia, Canthia, Larin-Kyöstiä ym.

Ilmeisesti Nyrki Tapiovaara tiesi tai tunsi teatterista Bertha Lindbergin, kun hän kiinnitti tämän Varastettuun kuolemaan (1938) päähenkilön Robertin äidiksi. Robertia esitti Ilmari Mänty eli Ralph Enckell (1913–2001), myöhempi diplomaatti. Elokuvassa äiti esiintyy kolmesti. Ensimmäisessä kohtauksessa hän on huolestunut poikansa sekaantumisesta poliittiseen toimintaan ja tutustuu myös pojan naisystävään Manjaan (Tuulikki Paananen).

Toisen kerran äiti, Robertin täti (Hertta Jack-Leistén) ja Manja keskustelevat. Äiti puhuu Robertin ja tädin kanssa ruotsia, Manjan kanssa suomea. Kolmannessa kohtauksessa äiti vie ruokaa (ja aseen) pojalleen vankilaan; vanginvartijoiden kanssa hän puhuu venäjää.

Bertha Lindberg esiintyi myös Valentin Vaalan ohjauksessa Kulkurin tyttö (1952). Siinä hän esittää kartanon juhlaan osallistuvaa vierasta, jolta on varastettu 12 000 ruplaa maksava kaulaketju.

Bertha Lindberg toimi teosofisen Ruusu-Risti-järjestön hallinnossa. Hän sai Pro Finlandia -mitalin 1947. Bertha Lindberg kuoli 87-vuotiaana 1970 Helsingissä.

Kalevi Koukkunen
29.9.2014

Kirjallisuutta ja lähteitä

Bertha Lindberg. Kuolinilmoitus. Uusi Suomi 5.2.1970.

Bertha Lindberg. Nekrologi (H. E-pää [= Heikki Eteläpää]). Uusi Suomi 6.2.1970.

Juha Seitajärven (8.9.2014) sähköpostiviesti, Kalevi Koukkunen.

Kotimaisia näyttämötaiteilijoita sanoin ja kuvin. Inhemska scenkonstnärer i ord och bild. Viipuri: Kustannusliike Opas [1930], 222.

Suomen kansallisfilmografia 2. Helsinki: Painatuskeskus 1995.

Teatterin maailma 1965. Suomen teatterilaitos ja teatteriväki. Toim. Verneri Veistäjä. Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton julkaisu n:o 8. Helsinki: Tammi 1965, 222.