Tapio Nurkka

Etunimet: 
Tapio
Muut nimet: 
Kokoonpano: 
Syntymäaika: 
16.09.1920
Syntymäpaikka: 
Viipuri
Kuolinaika: 
06.10.1967
Kuolinpaikka: 
Helsinki

Biografia

Elokuvanäyttelijä

Kuvausryhmässä studioapulaisena Suomi-Filmissä 1938 aloittanut Tapio Nukka esiintyi 1939-47 näyttelijänä kahdessatoista pitkässä elokuvassa. Joukossa oli myös miespäärooleja.

Viipurilaissyntyinen Tapio Nurkka aloitti elokuvauransa 18-vuotiaana Suomi-Filmi Oy:ssä studioapulaisena Aktivistit-elokuvan kuvausryhmässä 1938. Hän sai myös avustajaroolin tässä Risto Orkon ohjaamassa historiallisessa elokuvassa. Kuvausryhmän jäsen Nurkka oli myös Valentin Vaalan talvella 1941 ohjaamassa komediassa Morsian yllättää. Ohjaajan huomio kiinnittyi tähän kannakselaisittain vilkkaasti elehtivään nuorukaiseen ja antoi hänkin Nurkalle pienen koeroolin elokuvassaan. Tulos miellytti Vaalaa siinä määrin, että seuraavaan elokuvaansa, komediaan Varaventtiili (1942) Vaala kiinnitti Nurkan Lea Joutsenon vastanäyttelijäksi suoraan miespääosaan kunnanlääkäriksi.

Mitään näyttelijäkoulutusta kauniskasvoisella Tapio Nurkalla ei ollut - esiintyjänä hän oli luonnonlahjakkuus. Näyttelijärooleja Nurkalle kertyi Suomi-Filmin tuottamissa elokuvissa vuosina 1939-46 yksitoista. Niistä Valentin Vaalan ohjaamia elokuvia oli kahdeksan; yhden ohjasi Risto Orko (Aktivistit), Wilho Ilmari (Hopeakihlajaiset) ja Ilmari Unho (Kartanon naiset) kukin. Enimmäkseen Nurkan elokuvat olivat komedioita.

Vuonna 1947 Tapio Nurkalla oli nuoren aviomiehen rooli Yrjö Norran Fenno-Filmille ohjaamassa draamassa Pikajuna pohjoiseen. Hänen näyttelijäuransa katkesi tämän jälkeen omaisuurikokseen. Tapio Nurkka kuoli Helsingissä 20 vuotta myöhemmin.

Kari Uusitalo

Kirjallisuutta

Kinosetä; "Koulutyttöhurmuri ... Tapio Nurkka". Elokuva-Aitta 7/1942 ss. 150-151.

Suomen kansallisfilmografia 2-3. Helsinki: Painatuskeskus 1993-1995.