Eemeli

Muut nimet: 
Esko Toivonen (oikea nimi)
Kokoonpano: 
Syntymäaika: 
28.06.1920
Syntymäpaikka: 
Helsinki
Kuolinaika: 
09.11.1987
Kuolinpaikka: 
Helsinki

Biografia

Elokuvanäyttelijä, lavakoomikko

Eemeli (oik. Esko Toivonen) (1920-1987) oli estraditaiteilija ja lavakoomikko, jonka tavaramerkki myös elokuvanäyttelijänä oli Buster Keatonin tapaan kivikasvoilme.

Eemeli oli Esko Toivosen nimimerkki esiintyvänä taiteilijana. Hän oli lavakoomikko aseinaan kitara ja laulu sekä myös kaksimielisyyteen taipuva hyväntahtoinen huulenheitto. Roolihahmonsa perustan Eemeli kehitteli jo sotavuosien mittaan. Suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi 1950-luvun jälkipuoliskolla Tesvision esiintyjänä, myös yhteisissä ohjelmissa Reino Helismaan kanssa. Olli Alhon mukaan aina yhtä vakavailmeinen Eemeli oli niiden "kuoliaaksinaurattajien" sukukuntaa, joista kansanperinne tietää kertoa. Vitsin ja sutkauksen teho nousee, jos sen esittäjä itse pysyy vakavana.

Eemelin ensimmäinen esiintyminen valkokankaalla tapahtui 1959 musiikkipitoisessa elokuvassa Suuri sävelparaati - siinä hän näytteli iltamaesityksen kulissimiestä yhdessä Reino Helismaan kanssa. Omaa alter egoaan hän esitti kolmessa Eemeli-elokuvassa 1960-62, ohjaajina Ville Salminen ja Åke Lindman. Kaikissa näissä kolmessa elokuvassa Eemeli piti roolihahmonsa "erinomaisesti koossa niin, että hänen voi hyvin sanoa hallitsevan tyynellä olemuksellaan niiden hataria juonia" (Olli Alho). Näissä elokuvissa juoni palveli roolihahmoa, ei roolihahmo juonta. Koomisuus piili roolihahmon olemuksessa ja siinä mitä hän sanoo, ei siinä mitä hän tekee.

Esko Toivonen esiintyi Eemelinä myös kuplettielokuvassa Mullin mallin (1961). Elokuvassa Kankkulan kaivolla (1960) hän oli kauppias Romppanen, Tatu Pekkarisen tekstiin perustuvassa elokuvassa Voi veljet, mikä päivä! (1961) johtaja Emil Rantamo. Kaikkiaan Eemelille kertyi elokuvarooleja vuosina 1959-62 yhdeksän, kymmenes tuli pitkän tauon jälkeen vuonna 1980 herra X:nä Spede-elokuvassa Tup akka lakko,

Valtion ylimääräisen taiteilijaeläkkeen Esko Toivonen sai estraditaiteilijan nimikkeellä vuonna 1964. Hän kuoli kolme vuotta myöhemmin Helsingissä 09.11.1987.

Kari Uusitalo

Kirjallisuutta

Alho, Olli: "Eemeli - Esko Toivonen". Teoksessa Suomen kansallisfilmografia 6. Helsinki: VAPK-kustannus 1991.