Timo Koivusalo

Etunimet: 
Timo Johannes
Muut nimet: 
Kokoonpano: 
Syntymäaika: 
31.10.1963
Syntymäpaikka: 
Nakkila
Palkinnot: 

Humanismin käsi -palkinto 1997 elokuvasta Pekko ja muukalainen.
Merkittävän elokuvatuottajan Olavi-palkinto Savonlinnan elokuvajuhlilla 2001.
Vuoden 2001 Pori-palkinto ansioista elokuvamaailmassa.
Elokuvataiteen Suomi-palkinto 2001.
Suomen elokuvatuottajien keskusliitto ry 2001: Vuoden elokuvatuottaja (elokuvasta Rentun ruusu).
Suomen Mielenterveysseuran palkinto 2002 (tv- ja elokuvatöistä).

Biografia

Elokuvaohjaaja, tuottaja, käsikirjoittaja, näyttelijä, muusikko, lauluntekijä

Timo Koivusalo on itseoppinut monipuolinen elokuvantekijä sekä näyttelijänä, käsikirjoittajana, ohjaajana että tuottajana. Alettuaan uransa koomisen viihteen parista hän on ponnistautunut myös kohti vakavampia aiheita.

Timo Johannes Koivusalo (s. 1963) vietti lapsuutensa Lattomeren kylässä Nakkilassa lähellä Poria - "minä olen puhtaasti maalaispoika". Tarve päästä esiintymään oli hänellä sisäänrakennettuna lapsesta asti. Ennen pysyvästi viihteen ja elokuvan pariin antautumistaan Koivusalo kuitenkin suoritti kaksi ammattitutkintoa, kokin ja mielisairaanhoitajan.

Vankan esiintymistottumuksensa Koivusalo hankki yhdessä Joel Hallikaisen kanssa vetämissään laivashoweissa 1988-92 ja sen jälkeen kymmenen vuoden ajan yhteisesti juonnetuissa Tuttu juttu -ohjelmissa TV2:ssa. Laivaristeilyillä syntyi myös Koivusalon Pekko aikamiespojan koominen hahmo, joka nähtiin pääosassa kaikkiaan viidessä elokuvassa 1993-97.

Näissä elokuvissa saamansa kokemuksen turvin Koivusalo siirtyi vuodesta 1999 alkaen vaativampien aiheiden pariin, ohjaten mm. elämäkertaelokuvat Reino Helismaasta, Irwin Goodmanista ja Jean Sibeliuksesta. Kaksipäisen kotkan varjossa (2005) oli suurisuuntainen historiakuvaus 1900-luvun alun sortovuosista, Kalteva torni (2006) omakohtaisiin mielisairaanhoitajakokemuksiin perustuva kertomus miehestä, jonka henkinen tasapaino on järkkynyt. Vuosina 2009-10 Koivusalo tuotti ja ohjasi mittavan kaksiosaisen uudelleenfilmatisoinnin Väinö Linnan romaanitrilogiasta Täällä Pohjantähden alla. Koivusalon uusinta tuotantoa edustavat suosittuun tamperelaiseen musiikkinäytelmään perustunut Vuonna 85 sekä vuoden 2014 puolella valmistunut lastenelokuva Risto Räppääjä ja liukas Lennart. Risto Räppääjä -elokuvien sarja on saanut kaksi lisäosaa: Risto Räppääjä ja Sevillan saituri (2015) sekä Risto Räppääjä ja yöhaukka (2016).

Jussi-patsaat ovat Timo Koivusalon elokuvien osalta olleet harvassa, mutta muita palkintoja ja huomionosoituksia hänelle on kyllä kertynyt. Hänen elokuviensa yleisönsuosio on aina ollut suurempi kuin ammattikriitikkojen niitä kohtaan osoittama suopea mielenkiinto. Aversio on pitkälti ollut molemminpuolista.

Kari Uusitalo
2.9.2013, päivitetty 24.3.2016

Kirjallisuutta ja lähteitä

Reijo Korpeinen (toim.): Timo Koivusalo Koomikon kyyneleet. Helsinki: Kirjayhtymä 1996.

Kari Uusitalo: ”Aikamiespoika elokuvantekijänä”. Teoksessa Suomen kansallisfilmografia 12. Helsinki: Edita 2005.