Eino Hyyrynen

Etunimet: 
Eino Valter
Muut nimet: 
Kokoonpano: 
Syntymäaika: 
22.06.1902
Syntymäpaikka: 
Viipuri
Kuolinaika: 
10.03.1965
Kuolinpaikka: 
Helsinki

Biografia

Näyttelijä

Eino Hyyrynen tuli tunnetuksi humoristisen proosan esittäjänä ja lausujana. Hän esiintyi myös puolenkymmenessä elokuvassa. Merkittävin oli nuorta laulajaa kannustavan Einon rooli elokuvassa Kertokaa se hänelle… (1961).

Eino Hyyrynen syntyi 1902 Viipurissa junailijan perheeseen. Keskikoulun käytyään Hyyrynen meni valtionrautateiden palvelukseen 1919. Hän oli useissa tehtävissä VR:n liikenneosastolla, ennen sotia Viipurin asemalla junanlähettäjänä, aikana, jolloin Viipuri oli Suomen suurin risteysasema. Vuodesta 1957 Eino Hyyrynen työskenteli rautatiehallituksen sosiaalijaostossa VR:n henkilökunnan harrastustoiminnan ohjaajana. Tässä tehtävässä hän nosti erityisesti näyttämötoiminnan huomattavalle tasolle.

Suuri yleisö tuli tuntemaan Eino Hyyrysen lausujana, niin esiintymäilloissa, radiossa kuin televisiossakin. Hänen ohjelmistoonsa kuuluivat esim. Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, Joel Lehtosen Putkinotko, Tiituksen pakinat ja Haanpään jutut sekä runot. Parhaiten hänet tunnetaan huumoripitoisesta proosalausunnasta. Hyyrynen sanoi 30-vuotistaiteilijajuhlaansa edeltävässä haastattelussa: ”Kasku höräyttää hetken, syvällinen huumori kutittaa sisästä.”

Eino Hyyrynen näytteli ainakin neljässä elokuvassa. Hänen ensimmäinen suorituksensa oli merivartija Hämäläisen osa Risto Orkon salakuljetusseikkailussa VMV 6:ssa (1936). Siitä, miten Hyyrynen tuli elokuvaan, ei ole tietoa, mutta varmasti siihen vaikutti hänen näytelmäharrastuksensa.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Hyyrynen esitti Ukonmäen isäntää Ville Salmisen ohjaaman karjalaisnostalgisen Anun ja Mikon (1956) toisessa filmatisoinnissa. Vuoden 1940 versiossa Ukonmäen isäntää oli esittänyt Uuno Montonen. Isäntä laususkelee sutkauksia tyyliin ”No se on niiko se yks ratamestar Lappeenrannast kuulu sanonee, että kaikki on turhuutta auringon alla.” Elokuvassa Totinen torvensoittaja (1941) Hyyrynen esitti ulosheittäjää.

Eino Hyyrysen tärkein rooli oli Eeron osa Åke Lindmanin ohjauksessa Kertokaa se hänelle… (1961). Kysymyksessä on 1950-luvun lopulla suursuosikiksi nousseen laulajan Mauno Kuusiston (1917–2010) vapaamuotoinen elämäkerta, jossa on osittain hyödynnetty Kuusiston menestyslaulun Kertokaa se hänelle sanoja: ”– – ja silmiin mua katsoen saat tietää totuuden: vain sua mä lemmin…”

Elokuvan päähenkilö on sattumoisin nimeltään Mauno, joka on Eino Hyyrysen esittämän työmiehen – sattumoisin – Einon suojatti. Aikalaiskriitikko totesi, että Mauno Kuusiston laulajantaidot ovat paremmat kuin näyttelijäntaidot ja Eino Hyyrysen lausujankyvyt paremmat kuin näyttelijänkyvyt.

Eino Hyyrysen ääntä kuullaan myös parissa lyhytelokuvassa. Tunnetun veteraanin Frans Ekebomin (1889–1965) kuvaamassa ja ohjaamassa lyhytelokuvassa Hämeenlinna – Aulanko (1945) Eino Hyyrynen lausuu jaksoja mm. J. L. Runebergin Vänrikin markkinamuistosta: ”Hämeenlinna, kun sun ensi kerran näin / Hattelmalan harjanteilta, mene se ei mielestäin!” ja A. Tuokon runosta Birger Jaarlin linna: ”– – / kun uhaten näin se katsoo kaikkialle, / järvelle, maalle sekä taivahalle?”

Tunnettu on elokuvan selostajakin: Pekka Tiilikainen. Hyyrynen puolestaan on selostajana Foto Roosin tuottamassa lyhytelokuvassa Pirttikoski Suomen suurin tunnelivoimalaitos (1963; ohjaajaa eikä kuvaajaa mainita).

Eino Hyyrynen sai Pro Finlandia -mitalin 1960. Hän kuoli 62-vuotiaana 1965 Helsingissä.

Kalevi Koukkunen
26.9.2014

Kirjallisuutta ja lähteitä

Eino Hyyrynen. Nekrologi. Helsingin Sanomat 11.3.1965.

J. L. Runeberg: Vänrikki Stoolin tarinat. Suomentanut Paavo Cajander. 45. p. Helsinki: Otava 1954, 101.

Jorma Junttilan (20.8.2014) sähköpostiviesti, Kalevi Koukkunen.

Kersti Bergroth: Anu ja Mikko. Karjalainen idylli. Kolminäytöksinen näytelmä (1932). Helsinki: Otava 1967, 45.

Suomen kansallisfilmografia 2. Helsinki: Painatuskeskus 1995.

Suomen kansallisfilmografia 5. Helsinki: Valtion painatuskeskus 1989.

Suomen kansallisfilmografia 6. Helsinki: VAPK-kustannus 1991.

T-o Ti-nen (= Timo Tiusanen): ”Primus Hyyrynen, lausuja.” Helsingin Sanomat 17.10.1959.

Tuokko: ”Birger Jarlin linna”. Teoksessa Kaikuja Hämeestä. Hämäläis-osakunnan Albumi. I. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 1872, 43.