Veikko Laihanen

Etunimet: 
Veikko Petter
Muut nimet: 
Kokoonpano: 
Syntymäaika: 
22.06.1924
Syntymäpaikka: 
Viipurin mlk
Kuolinaika: 
21.03.2004
Kuolinpaikka: 
Helsinki

Biografia

Elokuvatuottaja, elokuvaneuvos

Veikko Laihanen oli liikemies ja elokuvantekijä, joka päätyi elokuva-alalle sattumusten kautta. Suomen neljännen elokuvaneuvoksen arvonimen hän sai vuonna 1989.

Veikko Petter Laihasen liikemiesura alkoi 14-vuotiaana viipurilaisen ravintoiloitsija Jussi Turpeisen juoksupoikana. Jatkosodan hän kävi asepalveluksessa rintamalla, minkä jälkeen toimi kersanttina Hennalan varuskunnassa Lahdessa. Liikuntaneuvojan tutkinnon Laihanen suoritti 1948 Vierumäellä. Aktiivinen uintiharrastus vei hänet Kansanuintien toiminnanjohtajaksi ja tutustutti lyhytelokuvantekijä Ralf Rubiniin. Niin syntyivät yhteistyössä Rubinin kanssa 1951 Laihasen ensimmäiset uintiaiheiset veronalennuslyhytelokuvat.

Yhdessä vaimonsa Meerin kanssa Laihanen 1952 perusti oman yrityksen, Filmituotanto Veikko Laihanen Oy:n. Tämä perheyritys kohosi nopeasti lyhytelokuvien tuottajana alan keskisuurten toimijoiden joukkoon. Omaksi erikoisalakseen yhtiö löysi moniosaiset kotiseutuelokuvat, joita tilaustöinä tehtiin kaupungeille, kauppaloille ja maalaiskunnille eri puolilla Suomea. Reportaasikameran hallinnan Laihanen opetteli myös itse. Kotimaan lisäksi hän ja hänen kuvausryhmänsä tekivät tilauspohjaisia lyhyt- ja mainoselokuvia aina Brasiliassa ja Japanissa saakka. Useat hänen tuottamansa lyhyt- ja mainoselokuvat saivat kansallisia ja kansainvälisiä palkintoja.

Vuonna 1963 yhtiö voitti suomalaisen ratsuväen historiaa käsittelevän pitkän dokumenttielokuvan tarjouskilpailun. Seuraavana vuonna Laihanen tuotti yhtiön ainoaksi jääneen pitkän näytelmäelokuvan, yhteistyössä yhdysvaltalaisen Palmer Thompsonin (1918-1969) kanssa toteutetun seikkailutarinan Juokse kuin varas. Elokuva valittiin Elokuva-Aitan lukijaäänestyksessä vuoden 1964 suosituimmaksi suomalaiseksi elokuvaksi. Laihasen viimeiseksi tuotannoksi jäi peräti 31-osaiseksi 1996-2002 paisunut televisiosarja Helsingin muuttuvat kasvot.

Vuonna 1965 Laihanen toimi tuottajana Kari Uusitalon kirjoittamassa suomalaisen elokuvan ja elokuva-alan historiateoksessa Suomalaisen elokuvan vuosikymmenet, ja julkaisi vuosina 1966-69 Filmi- ja matkailu -nimistä aikakauslehteä. Perustamansa mainonnan ja markkinoinnin palvelutoimiston Markkinointiryhmä ry:n toimitusjohtaja hän oli vuodet 1968-78. Niin ikään perustamansa Suomen Kuvaväki ry:n puheenjohtajana Laihanen toimi 1957-59 ja Uudenmaan läänin taidetoimikunnan puheenjohtajana 1971-73. Elokuvaneuvoksen arvonimen Laihanen sai 1989 neljäntenä Suomessa.

Veikko Laihasen persoonassa yhdistyivät sinnikäs eteenpäin yrittämisen halu, särmikäs luonteenlaatu, synnynnäiset liikemiehen taipumukset ja kannakselaisittain lavea vieraanvaraisuus. Muiden toimiensa ohella hän vuosikymmenien mittaan osallistui aktiivisesti liikunta-alan sekä suomalaisen yhteiskunnan eri sektorien järjestötoimintaan. Laihasen saavutuksiin kuului myös pelleuimahyppyjen kolminkertainen Suomen-mestaruus 1949-51 ”taiteilijanimellä” Joonas.

Kari Uusitalo
30.1.2013

Kirjallisuutta ja lähteitä

Kari Uusitalo: ”Laihanen, Veikko”. Teoksessa Suomen kansallisbiografia 5. Helsinki: SKS 2005.