Finlandia-katsaukset

Vuosina 1943-1962 kuvatut, elokuvanäytösten edellä esitetyt uutiskatsaukset muodostavat sarjan ajankuvia Suomesta jatkosodan ja jälleenrakentamisen kaudesta teollistuneeksi hyvinvointivaltioksi. Sarjan päättää Aito Mäkisen ohjaama Finlandia-katsaus 700, joka kertoo Helsingin yhdestä päivästä aamuyhdeksästä iltakymmeneen. Finlandia-katsaukset sisältävät runsaasti harvinaista materiaalia. Presidentti Ståhlbergin 80-vuotispäivän juhlallisuuksissa ovat esillä myös kolme muuta presidenttiä: Mannerheim, Paasikivi ja Kekkonen. Taltiointiin kuuluvat poikkeuksellisesti myös katkelmat heidän puheistaan.

Presidentti Rytin ja eräiden keskeisten ministerien sotasyyllisyysoikeudenkäynti herätti erityistä huomiota myös ulkomailla. Oikeudenkäyntiä kuvaavassa katsauksessa tuodaan esiin tilaisuuden herättämiä reaktioita ja lehtimiesten tunnelmia. Presidentti Kekkosen vierailut Kremliin ja Yhdysvaltoihin on kuvattu huolellisesti. Harry Lewingin ohjaama katsaus Kekkosen vierailusta Yhdysvalloissa presidentin Kennedyn luona on tallennettu värifilmille, mikä on Finlandia-katsauksissa harvinaista.

Finlandia-katsauksia keventävät runsaat katkelmat urheilutapahtumista taide- ja muotinäytöksiin. Olympialaiset, maailmanmestaruuskilpailut, maaottelut, Ateneumin taidenäyttelyt ja muotivirtaukset ovat usein käytettyjä aiheita. Monista julkisuuden henkilöistä on filmigallerian katsauksiin ikuistettu mm. Armi Kuusela, Juri Gagarin ja Dag Hammarskjöld.

Kaikki 700 katsausta löydät haulla Finlandia-katsaus.