record_format |
forward
|
ctrlnum |
elonet_elokuva_610654
|
title |
Maistuvat makkarat
|
title_txtP |
Maistuvat makkarat
|
title_full |
Maistuvat makkarat
|
title_fullStr |
Maistuvat makkarat
|
title_full_unstemmed |
Maistuvat makkarat
|
title_short |
Maistuvat makkarat
|
description |
Elokuvassa esitellään teurastamoiden lihanjalostusta. Alkutekstit, taustalla makaroita. Osuusteurastamot esittelevät tuotantoaan. Valmistanut Tuottajain Lihakeskuskunta, kuvaus Unto Kumpulainen, laboratorio A/S Nordisk Films Teknik.<br /><br />Sikoja lava-autossa. Ulkokuvaa tehtaasta.<br />Lukija (Creutz): Viimeisenä kymmenvuotiaskautena on eritoten makkaran kulutus maassamme valtavasti lisääntynyt. Tälle on luonnollinen selityksensä. Makkara on maukasta, hygienistä ja helposti sulavaa ja näin ollen terveellistä. <br /><br />Kokonaiset siat pyörivät laitteessa pestävinä, miehet leikkaavat ruhoja auki, eläinlääkäri tarkastaa ruhoja. Mies punnitsee ruhoja, lukija tähdentää vaa'an tarkuutta. Mies leikkaa ruhoja koneella ja heittää palaset liukuvalle hihnalle. Hihnan vieressä joukko miehiä leikkelee veitsillä lihaa, lukija tähdentää lihanleikkauksen vaativan ammattitaitoa. Lähikuvia lihanleikkauksesta. Lihapalat jauhetaan myllyssä, lähikuva myllystä, lukija kehuu myllyn nopeutta. Jauhettua lihaa astioissa, joissa on nimikyltit eri lihalaaduille.<br /><br />Jauhettua lihaa pursuaa suuresta myllystä ulos. Miehet punnitsevat lihan ja kaatavat sen suureen astiaan.<br />Lukija: Mitään ei jätetä sattuman varaan, vaan makkara tehdään harkiten reseptin mukaan.<br /><br />Mausteita valmiina liuoksina pulloissaan. Makkaramassa pyörii suuressa astiassa. Lukija selittää, että liuosmauste jakaantuu tasaisesti makkaramassaan. Valkotakkisia naisia salissa tekemässä makkaroita, lukija selittää miten makkaramassa tulee paineen avulla ruiskusta suoleen.<br /><br />Makkaroita tuodaan savustamoon. Lukija kehuu makkaroiden saavan savustamossa hienon maun. Joku kaataa lapiollisen sahajauhoja arinalle, lukija selittää, että savu tehdään lehtipuun sahajauhoja polttamalla.<br />Lukija: Savu siis antaa makkaralle sen tyypillisen aromin ja kullankeltaisen värin ja tekee siitä hyvin säilyvän tuotteen.<br />Valkotakkinen mies siirtää makkaroita lopulliseen kypsentymiseen höyrykaappiin.<br />Lukija: ...suhteellisen alhaisessa 70-80 asteen lämpötilassa. Näin säilyy lihan valkuaisaineiden koostumus muuttumattomana ja juuri tässä piilee taika, joka tekee makkarasta helposti sulavan, ravitsevan ja mitä terveellisimmän ruoka-aineen.<br /><br />Makkaroita ja säilykepurkkeja hyllyillä ja varsilla. Lukija kehuu puhtautta ja hygienisyyttä.<br /><br />Ulkokuva tehtaasta, jonka katolla on merkki LSO. Ulkokuvia muista tehtaista, merkit näkyvät selkeästi.<br />Lukija: Yhtä korkealaatuisia tuotteita valmistavat niin Lounais-Suomen Osuusteurastamon suurtehdas Turussa, kuin Länsi-Uudenmaan osuusteurastamo Lohjalla, tai Ålands Andelsflakteri Maarianhaminassa, Etelä-Suomen Osuusteurastamo Hämeenlinnassa, Satakunnan Osuusteurastamo Porissa, Hämeen Osuusteurastamo Tampereella, Karjaportti Mikkelissä, Tuote Savonlinnassa, Itikka Seinäjoella, Savo-Karjalan Osuusteurastamon lihanjalostustehdas Kuopiossa, Pohjanmaan Liha Pännäisissä ja Karjapohjola Oulussa. <br />Kuva Suomen kartasta ja teurastamoiden sijainneista. Lukija esittelee teurastamoiden yhteisen tuotannon määrää. Ulkokuva tehtaasta. Valkotakkisia ihmisiä laboratoriossa töissä, lukija selittää tutkimus- ja kehitystyöstä. <br />Lukija: Täällä kehitetään ja kokeillaan uusia valmistusmenetelmiä, valvotaan tehtaiden hygienisyyttä ja tuotteiden laatua.<br />Laboratoriossa tutkitaan säilykkeiden säilyvyyttä. Valkotakkiset miehet tutkivat alan kirjallisuutta. <br /> <br />Ihmisiä kaupassa ostamassa lihaa ja makkaroita.
|
topic |
makkarat
elintarviketeollisuus
teurastamot
|
author2 |
Unto Kumpulainen
|
author2_role |
cng
|
author_corporate |
Fennada-Filmi Oy
|
author_corporate_role |
e10
|
geographic |
Suomi
|
genre |
dokumentti
|
format |
0/Video/
1/Video/Short/
|
spelling |
Maistuvat makkarat
Suomi
1956
Unto Kumpulainen
Fennada-Filmi Oy
Tuottajain Lihakeskuskunta
Nordisk films teknik A/S
24.01.1956
makkarat
elintarviketeollisuus
teurastamot
Elokuvassa esitellään teurastamoiden lihanjalostusta
Alkutekstit, taustalla makaroita. Osuusteurastamot esittelevät tuotantoaan. Valmistanut Tuottajain Lihakeskuskunta, kuvaus Unto Kumpulainen, laboratorio A/S Nordisk Films Teknik.<br /><br />Sikoja lava-autossa. Ulkokuvaa tehtaasta.<br />Lukija (Creutz): Viimeisenä kymmenvuotiaskautena on eritoten makkaran kulutus maassamme valtavasti lisääntynyt. Tälle on luonnollinen selityksensä. Makkara on maukasta, hygienistä ja helposti sulavaa ja näin ollen terveellistä. <br /><br />Kokonaiset siat pyörivät laitteessa pestävinä, miehet leikkaavat ruhoja auki, eläinlääkäri tarkastaa ruhoja. Mies punnitsee ruhoja, lukija tähdentää vaa'an tarkuutta. Mies leikkaa ruhoja koneella ja heittää palaset liukuvalle hihnalle. Hihnan vieressä joukko miehiä leikkelee veitsillä lihaa, lukija tähdentää lihanleikkauksen vaativan ammattitaitoa. Lähikuvia lihanleikkauksesta. Lihapalat jauhetaan myllyssä, lähikuva myllystä, lukija kehuu myllyn nopeutta. Jauhettua lihaa astioissa, joissa on nimikyltit eri lihalaaduille.<br /><br />Jauhettua lihaa pursuaa suuresta myllystä ulos. Miehet punnitsevat lihan ja kaatavat sen suureen astiaan.<br />Lukija: Mitään ei jätetä sattuman varaan, vaan makkara tehdään harkiten reseptin mukaan.<br /><br />Mausteita valmiina liuoksina pulloissaan. Makkaramassa pyörii suuressa astiassa. Lukija selittää, että liuosmauste jakaantuu tasaisesti makkaramassaan. Valkotakkisia naisia salissa tekemässä makkaroita, lukija selittää miten makkaramassa tulee paineen avulla ruiskusta suoleen.<br /><br />Makkaroita tuodaan savustamoon. Lukija kehuu makkaroiden saavan savustamossa hienon maun. Joku kaataa lapiollisen sahajauhoja arinalle, lukija selittää, että savu tehdään lehtipuun sahajauhoja polttamalla.<br />Lukija: Savu siis antaa makkaralle sen tyypillisen aromin ja kullankeltaisen värin ja tekee siitä hyvin säilyvän tuotteen.<br />Valkotakkinen mies siirtää makkaroita lopulliseen kypsentymiseen höyrykaappiin.<br />Lukija: ...suhteellisen alhaisessa 70-80 asteen lämpötilassa. Näin säilyy lihan valkuaisaineiden koostumus muuttumattomana ja juuri tässä piilee taika, joka tekee makkarasta helposti sulavan, ravitsevan ja mitä terveellisimmän ruoka-aineen.<br /><br />Makkaroita ja säilykepurkkeja hyllyillä ja varsilla. Lukija kehuu puhtautta ja hygienisyyttä.<br /><br />Ulkokuva tehtaasta, jonka katolla on merkki LSO. Ulkokuvia muista tehtaista, merkit näkyvät selkeästi.<br />Lukija: Yhtä korkealaatuisia tuotteita valmistavat niin Lounais-Suomen Osuusteurastamon suurtehdas Turussa, kuin Länsi-Uudenmaan osuusteurastamo Lohjalla, tai Ålands Andelsflakteri Maarianhaminassa, Etelä-Suomen Osuusteurastamo Hämeenlinnassa, Satakunnan Osuusteurastamo Porissa, Hämeen Osuusteurastamo Tampereella, Karjaportti Mikkelissä, Tuote Savonlinnassa, Itikka Seinäjoella, Savo-Karjalan Osuusteurastamon lihanjalostustehdas Kuopiossa, Pohjanmaan Liha Pännäisissä ja Karjapohjola Oulussa. <br />Kuva Suomen kartasta ja teurastamoiden sijainneista. Lukija esittelee teurastamoiden yhteisen tuotannon määrää. Ulkokuva tehtaasta. Valkotakkisia ihmisiä laboratoriossa töissä, lukija selittää tutkimus- ja kehitystyöstä. <br />Lukija: Täällä kehitetään ja kokeillaan uusia valmistusmenetelmiä, valvotaan tehtaiden hygienisyyttä ja tuotteiden laatua.<br />Laboratoriossa tutkitaan säilykkeiden säilyvyyttä. Valkotakkiset miehet tutkivat alan kirjallisuutta. <br /> <br />Ihmisiä kaupassa ostamassa lihaa ja makkaroita
dokumentti
|
main_date |
1956-01-01T00:00:00Z
|
publication_daterange |
[1956-01-01 TO 1956-12-31]
|
search_daterange_mv |
[1956-01-01 TO 1956-12-31]
|
author_facet |
Unto Kumpulainen
Fennada-Filmi Oy
|
id |
kavi.elonet_elokuva_610654
|
first_indexed |
2017-04-11T11:51:04Z
|
last_indexed |
2023-12-01T08:50:08Z
|
fullrecord |
<?xml version="1.0"?>
<ExchangeSet schemaLocation="http://project-forward.eu/schemas/EN15907-forward http://forward.cineca.it/schema/EN15907-forward-v1.0.xsd"><CinematographicWork><Identifier scheme="KAVI" IDTypeName="elonet_elokuva">610654</Identifier><RecordSource><SourceName>Kansallinen audiovisuaalinen instituutti</SourceName></RecordSource><Title><TitleText>Maistuvat makkarat</TitleText><TitleRelationship elokuva-elonimi-tyyppi="virallinen nimi">original</TitleRelationship></Title><IdentifyingTitle>Maistuvat makkarat</IdentifyingTitle><CountryOfReference><Country><RegionName elokuva-elomaa-maakoodi="FI">Suomi</RegionName></Country></CountryOfReference><YearOfReference elokuva-valmistumisvuodenlahde="lähdekirjallisuus">1956</YearOfReference><HasAgent elonet-tag="elotekija"><Activity tehtava="kuvaus" finna-activity-code="cng">cng</Activity><AgentName>Unto Kumpulainen</AgentName><AgentIdentifier><AgentIDType>01</AgentIDType><IDTypeName>elonet_henkilo</IDTypeName><IDValue>100043</IDValue></AgentIdentifier></HasAgent><HasAgent elonet-tag="elotuotantoyhtio"><Activity finna-activity-code="E10">E10</Activity><AgentName>Fennada-Filmi Oy</AgentName><AgentIdentifier><AgentIDType>01</AgentIDType><IDTypeName>elonet_yhtio</IDTypeName><IDValue>954019</IDValue></AgentIdentifier></HasAgent><HasAgent elonet-tag="elotilaaja"><Activity finna-activity-code="A99" finna-activity-text="tilaaja" elokuva-elotilaaja="tilaaja">A99</Activity><AgentName>Tuottajain Lihakeskuskunta</AgentName><AgentIdentifier><AgentIDType>01</AgentIDType><IDTypeName>elonet_yhtio</IDTypeName><IDValue>0</IDValue></AgentIdentifier></HasAgent><HasAgent elonet-tag="elolaboratorio"><Activity finna-activity-code="A99" finna-activity-text="laboratorio" elokuva-elolaboratorio="laboratorio">A99</Activity><AgentName>Nordisk films teknik A/S</AgentName><AgentIdentifier><AgentIDType>01</AgentIDType><IDTypeName>elonet_yhtio</IDTypeName><IDValue>912480</IDValue></AgentIdentifier></HasAgent><ProductionEvent elonet-tag="tarkastus"><ProductionEventType elokuva-tarkastus-tarkastuselin="VET" elokuva-tarkastus-tarkastusilmoitus="tarkastus" elokuva-tarkastus-tarkastusnro="6104" elokuva-tarkastus-formaatti="16 mm" elokuva-tarkastus-pituus="130 m" elokuva-tarkastus-veroluokka="15 %">CEN</ProductionEventType><DateText>24.01.1956</DateText></ProductionEvent><SubjectTerms><Term>makkarat</Term><Term>elintarviketeollisuus</Term><Term>teurastamot</Term></SubjectTerms><ContentDescription><DescriptionType>Synopsis</DescriptionType><DescriptionText>Elokuvassa esitellään teurastamoiden lihanjalostusta.</DescriptionText><Language>fi</Language></ContentDescription><ContentDescription><DescriptionType>Content description</DescriptionType><DescriptionText>Alkutekstit, taustalla makaroita. Osuusteurastamot esittelevät tuotantoaan. Valmistanut Tuottajain Lihakeskuskunta, kuvaus Unto Kumpulainen, laboratorio A/S Nordisk Films Teknik.<br /><br />Sikoja lava-autossa. Ulkokuvaa tehtaasta.<br />Lukija (Creutz): Viimeisenä kymmenvuotiaskautena on eritoten makkaran kulutus maassamme valtavasti lisääntynyt. Tälle on luonnollinen selityksensä. Makkara on maukasta, hygienistä ja helposti sulavaa ja näin ollen terveellistä. <br /><br />Kokonaiset siat pyörivät laitteessa pestävinä, miehet leikkaavat ruhoja auki, eläinlääkäri tarkastaa ruhoja. Mies punnitsee ruhoja, lukija tähdentää vaa'an tarkuutta. Mies leikkaa ruhoja koneella ja heittää palaset liukuvalle hihnalle. Hihnan vieressä joukko miehiä leikkelee veitsillä lihaa, lukija tähdentää lihanleikkauksen vaativan ammattitaitoa. Lähikuvia lihanleikkauksesta. Lihapalat jauhetaan myllyssä, lähikuva myllystä, lukija kehuu myllyn nopeutta. Jauhettua lihaa astioissa, joissa on nimikyltit eri lihalaaduille.<br /><br />Jauhettua lihaa pursuaa suuresta myllystä ulos. Miehet punnitsevat lihan ja kaatavat sen suureen astiaan.<br />Lukija: Mitään ei jätetä sattuman varaan, vaan makkara tehdään harkiten reseptin mukaan.<br /><br />Mausteita valmiina liuoksina pulloissaan. Makkaramassa pyörii suuressa astiassa. Lukija selittää, että liuosmauste jakaantuu tasaisesti makkaramassaan. Valkotakkisia naisia salissa tekemässä makkaroita, lukija selittää miten makkaramassa tulee paineen avulla ruiskusta suoleen.<br /><br />Makkaroita tuodaan savustamoon. Lukija kehuu makkaroiden saavan savustamossa hienon maun. Joku kaataa lapiollisen sahajauhoja arinalle, lukija selittää, että savu tehdään lehtipuun sahajauhoja polttamalla.<br />Lukija: Savu siis antaa makkaralle sen tyypillisen aromin ja kullankeltaisen värin ja tekee siitä hyvin säilyvän tuotteen.<br />Valkotakkinen mies siirtää makkaroita lopulliseen kypsentymiseen höyrykaappiin.<br />Lukija: ...suhteellisen alhaisessa 70-80 asteen lämpötilassa. Näin säilyy lihan valkuaisaineiden koostumus muuttumattomana ja juuri tässä piilee taika, joka tekee makkarasta helposti sulavan, ravitsevan ja mitä terveellisimmän ruoka-aineen.<br /><br />Makkaroita ja säilykepurkkeja hyllyillä ja varsilla. Lukija kehuu puhtautta ja hygienisyyttä.<br /><br />Ulkokuva tehtaasta, jonka katolla on merkki LSO. Ulkokuvia muista tehtaista, merkit näkyvät selkeästi.<br />Lukija: Yhtä korkealaatuisia tuotteita valmistavat niin Lounais-Suomen Osuusteurastamon suurtehdas Turussa, kuin Länsi-Uudenmaan osuusteurastamo Lohjalla, tai Ålands Andelsflakteri Maarianhaminassa, Etelä-Suomen Osuusteurastamo Hämeenlinnassa, Satakunnan Osuusteurastamo Porissa, Hämeen Osuusteurastamo Tampereella, Karjaportti Mikkelissä, Tuote Savonlinnassa, Itikka Seinäjoella, Savo-Karjalan Osuusteurastamon lihanjalostustehdas Kuopiossa, Pohjanmaan Liha Pännäisissä ja Karjapohjola Oulussa. <br />Kuva Suomen kartasta ja teurastamoiden sijainneista. Lukija esittelee teurastamoiden yhteisen tuotannon määrää. Ulkokuva tehtaasta. Valkotakkisia ihmisiä laboratoriossa töissä, lukija selittää tutkimus- ja kehitystyöstä. <br />Lukija: Täällä kehitetään ja kokeillaan uusia valmistusmenetelmiä, valvotaan tehtaiden hygienisyyttä ja tuotteiden laatua.<br />Laboratoriossa tutkitaan säilykkeiden säilyvyyttä. Valkotakkiset miehet tutkivat alan kirjallisuutta. <br /> <br />Ihmisiä kaupassa ostamassa lihaa ja makkaroita.</DescriptionText><Language>fi</Language></ContentDescription><ProductionEvent elonet-tag="laji2fin"><ProductionEventType>DESCRIPTION</ProductionEventType><elokuva_laji2fin>dokumentti</elokuva_laji2fin></ProductionEvent><ProductionEvent><ProductionEventType elokuva-alkupvari="väri" elokuva-alkupaani="ääni" elokuva-laji1fin="lyhyt">MISC</ProductionEventType></ProductionEvent><Manifestation><Identifier scheme="KAVI">610654</Identifier></Manifestation></CinematographicWork></ExchangeSet>
|
publishDate |
1956
|
building |
0/KAVI/
|
institution |
KAVI
|
sector_str_mv |
0/arc/
|
topic_facet |
elintarviketeollisuus
makkarat
teurastamot
|
genre_facet |
dokumentti
|
source_str_mv |
kavi
|
geographic_facet |
Suomi
|
author2_id_str_mv |
kavi.elonet_henkilo_100043
kavi.elonet_yhtio_0
kavi.elonet_yhtio_912480
kavi.elonet_yhtio_954019
|
author2_id_role_str_mv |
kavi.elonet_henkilo_100043###cng
kavi.elonet_yhtio_0###tilaaja
kavi.elonet_yhtio_912480###laboratorio
kavi.elonet_yhtio_954019###fmp
|
main_date_str |
1956
|
title_sort |
maistuvat makkarat
|
format_ext_str_mv |
0/Video/
1/Video/Short/
|
datasource_str_mv |
kavi
|
_version_ |
1796595766798581760
|