Haku

Sota ilman voittoa

QR-koodi

Sota ilman voittoa

Syksyllä 1939 Stalin vaati alueluovutuksia sekä Hangon vuokraamista vedoten Leningradin turvallisuuteen. Suomi oli valmis keskustelemaan asiasta mutta kieltäytyi kompromisseista. Suomessa uskottiin, ettei Neuvostoliitto aloita sotaa, ja neuvottelut katkesivat tuloksettomina.

Sodan puhjettua Terijoelle perustettiin Puna-armeijan tuella uusi hallitus, jonka johtoon nousi Otto Wille Kuusinen. Hän kehotti radiopuheessaan suomalaisia tukemaan puna-armeijaa. Stalin uskoi, että hallitus hyväksyttäisiin, ja Suomi liittyisi vapaaehtoisesti Neuvostoliittoon. Sodan alussa Neuvostoarmeijan hyökkäykseen osallistui vain Leningradin sotilaspiirin joukot, sillä uskottiin, että armeija marssisi Helsinkiin kolmessa viikossa.

Suomalaisvenäläinen yhteistyödokumentti esittelee kiinnostavasti 70 vuoden takaista talvisotaa esitellen molempien osapuolten kokemuksia. Ohjelman juontavat näyttelijä Ville Haapasalo ja rocktähti Sergei Shnurov, joiden kummankin vaarit osallistuivat toiseen maailmansotaan. Haapasalon vaari soti talvisodassa, Shnurovinkin vaari ehkä - vaarit kun eivät koskaan halunneet puhuneet sodasta omaisilleen sen päätyttyä. Muistoja jäi silti.

Venäläissotilaat eivät suomalaisista paljoa tienneet, ja rintamalla liikkui monenlaisia huhuja. Sergei Shnurov esittelee Neuvostoarmeijan sotilaille jaettuja keskusteluoppaita, joiden avulla he saattoivat tehdä tuttavuutta suomalaisten ystäviensä kanssa, jotka ottaisivat heidät avosylin vastaan. Oppaita ei tarvittu, sillä Karjala oli evakuoitu.

Sodan jälkeen rajan molemmin puolin tutustuttiin naapureihin tupakan ja viinan merkeissä. Entisillä sotilailla ei ollut syytä vihata toisiaan.

Tallennettuna: