Haku

Suomalaisen elokuvan kulta-aika. Fennadan tarina

Fennadan tarina 1-3 (tv-sarjan nimi)
QR-koodi

Suomalaisen elokuvan kulta-aika. Fennadan tarina

1. osa: Peruskalliona Roland af Hällström (1950-1956). 1950-luvun taitteessa syntyneestä Fennadasta tulee seuraavien kymmenen vuoden aikana maan tuotteliain elokuvayhtiö. Tuotannon todellinen kummisetä kuolemaansa asti on Roland af Hällström, melodraaman ja komedian hahmottaja sekä suomalaisen kansalliskirjallisuuden kuvittaja. Yhtiön riveissä myös mm. Lasse Pöysti nousee tuotteliaaksi elokuvantekijäksi.

2. osa: Farssia ja klassista (1956-1958). 1950-luvun puolivälin jälkeen Fennada ohitti useimmat kilpailijansa tuotantojen määrässä. Ville Salminen teki uransa merkittävimpiin teoksiin kuuluvat kolme karjalaiselokuvaa, ja Matti Kassila nousi yhtiön riveissä maan elokuvaohjaajien eturiviin. Viihde-elokuvan ideatykkinä toimi Aarne Tarkas, joka tosin uransa alkuvaiheissa teki myös vakavia elokuvia.

3. osa: Kukoistus ja sen jälkeinen elämä (1959-1983). 1960-luvulla Fennadan tuotantolinja ohenee. Leimaa antavat niin Punaisen viivan kaltaiset laatutuotannot kuin kepeät sotilasfarssitkin. Elokuvat sisältävät vanhan linjan uudelleenlämmityksiä ja uutta aaltoa sekä yhden todellisen suursatsauksen, Edvin Laineen kaksiosaisen Pohjantähden.

Tallennettuna: