Martyrs (2008)

Suomenkielinen nimi: 
Marttyyrit
Ruotsinkielinen nimi: 
Martyrs
Muut nimet: 
Marttyyrit (festivaalinimi)
Maa: 
Ranska
Kanada

Laji

pitkä
fiktio
Genre: 
Tiivistelmä: 

Marttyyrit käynnistyy kuvilla 10-vuotiaasta Luciesta pakenemassa ränsistyneestä teurastamosta katatonisessa tilassa. Häntä on järjestelmällisesti kidutettu vuoden ajan ilman mitään näkyvää syytä. Sairaalassa Lucie tapaa hyväksikäytöstä toipuvan Annan, josta tulee hänen sydänystävänsä.

Siirrytään vuosia eteenpäin. Varttunut Lucie (Mylène Jampanoï) hyökkää idylliseen porvariskotiin ja antaa haulikon laulaa. Lucie soittaa Annalle (Morjana Alaoui) ja kertoo löytäneensä vihdoin rääkkääjänsä. Hätääntynyt Anna ei tiedä miten reagoida; hän rakastaa Lucieta mutta ei tahdo uskoa tämän väitteitä. Tytöt yrittävät hankkiutua eroon ruumiista mutta jokin talossa vainoaa yhä Lucieta.

Kotimaassaan Ranskassa Marttyyrit aiheutti sensuurikohun ja on sen jälkeen shokeerannut elokuvayleisöjä ympäri maailman. Ohjaaja Pascal Laugier yllättää tavanomaisuuksiin turtuneen katsojan kerta toisensa jälkeen. Rajoja rikkova teos on poikkeus helppoja ratkaisuja suosivien nykykauhuelokuvien joukossa. Marttyyrit ei anna katsojalle armoa.