Haku

Kaale Apo bolibosko drom

Kohtalon tiellä (suomenkielinen nimi)
Mustalaiset 4 (työnimi)
On the Way of Fate (englanninkielinen nimi)
Suomen romanien kulttuuri ja historia (alaotsikko)
QR-koodi

Kaale Apo bolibosko drom

Kohtalon tiellä -dokumenttisarja syntyi vuosina 1972-84, laajan tekijäjoukon yli vuosikymmenen työn tuloksena. Dokumentintekoon osallistui kymmeniä romaneja Suomessa ja ulkomailla, ja lukuisat viranomaistahot ja järjestöt tukivat tärkeänä pidettyä hanketta. YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO tuki englanninkielisen tiivistelmän tuotantoa ja esittämistä lukuisissa maissa.

Romanien historiaa valaisevaa kuva-aineistoa kerättiin eri puolilta Eurooppaa, ja Suomen romanien elämää käytiin kuvaamassa eri puolilla maata ja Ruotsissakin, jonne myös suuri joukko romaneja oli lähtenyt paremman elämän toivossa. Näin saatiin - viime hetkillä - tallennettua runsaasti vanhojen Suomen romanien muistitietoa ja kulttuuriperinnettä. Myös nuoren polven ajatuksia ja ajan suosituimpien romanimuusikoiden, Anneli Sarin ja Hortto Kaalon, esityksiä kuvattiin.

Romanien ongelmat nähtiin kiihkeän poliittisella 1970-luvulla rotusortona ja ihmisoikeuskysymyksenä, ja aiheesta kertova dokumenttisarja luonnollisesti heijastaa ajan tunteikkaan paatoksellista kerrontatapaa. Nykykatsojalle hieman huvittavasta tyylistään ja joidenkin tietojen ja painotusten vanhentuneisuudesta huolimatta dokumenttien ydin on asiaa tänä päivänäkin. Erityisen kiinnostavia ja arvokkaita ovat eri-ikäisten romanien haastattelut ja kuvat romanien asuinoloista ja tavoista.

Kohtalon tiellä -dokumenttisarja harvinaisine kuvineen ja haastatteluineen on jälleen nähtävissä. Kansallinen audiovisuaalinen arkisto on vastikään restauroinut ja digitoinut sarjan dvd-muotoon, joka välittää hienosti 1970-luvun nostalgisen rosoisuuden. Yli kolmituntinen sarja koostuu neljästä osasta:

Ikuisella tiellä (30 min) kertoo romanien intialaisista juurista, heidän tulostaan Eurooppaan 1300-luvulla ja täällä kohdatuista kulttuuriristiriidoista.
Kengitäpä poika tuo vaivalloinen varsa (45 min) esittelee romanien historiaa Suomessa.
Kenen maa, kenen maailma? eli mustalaiset atomiajassa (60 min) käsittelee romanien ongelmia 1970-luvun suomalaisessa yhteiskunnassa.
Kohtalon tiellä - Kaale apo bolibosko drom (60 min) tiivistää koko sarjan ja antaa yleiskuvan Suomen romanikulttuurista.

Tallennettuna: