Näyttelijät
Kreditoimattomat näyttelijät
Honey B. & T-Bones
Honey B. & T-Bones
Honey B. & T-Bones
Avustajat
Kaartin pataljoonan kunniakomppania ja sotilassoittokunta (sotilasparaatijoukot) (Lähde: SKF 10)
Tekijät
Kreditoimattomat tekijät
laulu ja kitara
laulu Love Will Never Set Me Free
laulu I'd Be a Fool
saksofoni
kitara, syntisaattori
rummut
kosketinsoittimet, syntetisaattori, taustalaulu
syntetisaattori, basso
syntetisaattori, lyömäsoittimet
piano, taustalaulu
hi-hat
taustalaulu
taustalaulu
taustalaulu
taustalaulu
Tuotantotiedot
Suomen Tupakka, Tekniikan museo, Sinebrychoff, Helsingin Poliisilaitos, Kuninkaalliset pidot, Fotopia, Nam nam, Mellow Yellow, Reima Tuomikoski, Harley-Davidson -kaverit
Esitystiedot
Sisältöseloste
Aikuisen tyttärensä Susanin kanssa asuva, come-backiä yrittävä rocklaulaja Tommi herää krapulaisena ja lähtee tapaamaan levy-yhtiön pomoa. Tämä ei innostu hänen uusista lauluistaan koska arvelee, etteivät ne myy. "Tää katotaan vielä", uhoaa laulaja.
Tommi istuskelee baarissa ja käy välillä kinuamassa valokuvausstudiossa työskentelevältä Susanilta rahaa "nuottipaperiin". Illalla hän menee klubille laulamaan, vaikka klubi-isäntä muistuttaa hänen humalaisista töppäilyistään. Tällä kerralla menestys on hyvä, mutta kadulla Tommi hakataan ja ryöstetään. Konsertissa ollut ihailija, 22-vuotias historianopiskelija Tiina, auttaa hänet kotiin.
Aamulla Tiina palaa katsomaan Tommia. Tämä lainaa rahaa ystävältään Jussilta ja vie tytön syömään. Susan moittii myöhemmin isäänsä "pikkupillun" jahtaamisesta ja sanoo ymmärtävänsä äitiään, joka jätti hänet.
Tiinan ja Tommin välille kehkeytyy suhde. Tyttö sanoo uskovansa mieheen mutta moittii tätä liiallisesta juomisesta. Yömyöhällä Tommi tulee juovuspäissään sentimentaaliseksi ja muistelee lapsena viettämäänsä aikaa maalla, mutta seuraavana päivänä hän väittää keksineensä kaiken. Ravintolassa hän tunkeutuu levypomon seurueeseen ja kaataa tuopin miehen päälle. Yöllä hän herää kauhuissaan ja itkee Tiinalle olevansa täysin lukossa.
Seuraavana päivänä Tommi vakuuttelee tyttärelleen olevansa iloinen ja optimistinen ja saa tältä rahaa. Hän voittaa lisää biljardissa, maksaa Susanille takaisin ja lukee illalla runoja sängyssä hyväillen samalla tytärtään.
Tommi koettaa tehdä sovinnon levypomon kanssa, mutta kun tämä ei halua olla hänen kanssaan missään tekemisissä, hän ajautuu juopottelemaan pultsareiden kanssa. Tiina etsii Tommia kotoa, mutta Susan suhtautuu häneen yhä kylmäkiskoisesti. Kun Tiina vihdoin löytää Tommin kadulta, tämä ajaa hänet tiehensä.
Juhlissa Jussi yrittää lähennellä Susania ja sanoo Tommin olevan huonossa kunnossa. Yöllä Tommi tulee kotiin lähes tiedottomassa tilassa ja raiskaa tyttärensä. Kun Jussi soittaa, Susan pyytää tätä hakemaan hänet pois. Hän pakkaa tavaransa, pyytää päästä valokuvausstudiolle ja torjuu yhä miehen lähentely-yritykset. Omistaja antaa hänen majoittua studiolle.
Päivällä Tommi koettaa soittaa tyttärelleen mutta saa luurin korvaansa. Illalla Tommi laulaa klubilla. Samaan aikaan Susan pelästyy ääniä studion oven takana.
Tommi soittaa jälleen Susanille, sanoo, ettei muista tapahtumista mitään, ja vakuuttaa olevansa nyt selvin päin. Susan suostuu menemään kotiin muttei anna isän koskea itseensä. Miehen lähestyessä hän äkkiä iskee sakset tämän kaulaan ja jää silittämään kuolevaa isäänsä.
Tommi viedään pois ambulanssilla ja Susan poliisiautolla.
- Suomen kansallisfilmografia 10:n (2002) mukaan.
- alkoholismi
- insesti
- musiikki
- muusikot
- parisuhde
- raiskaus
- rikokset
- tappo
- vanhempi-lapsisuhde
Lehdistöarvio
"Hyvästi ennen aamua är just det som inhemsk film är när den är som värst,", tyrmäsi Staffan v. Martens (Hufvudstadsbladet 15.4.1989). "Trög, otroligt trög. Konstruerad, såväl i storyn som i förverkligandet. Man är medveten om varje klipp, inte minst som ljudnivån varierar från bild till bild. För att skyla över klumpiga övergångar fyller man i med fullständigt ovidkommande mellanbilder. Bilderna som sådana är tråkiga och intetsägande."
Sakari Toiviainen (Ilta-Sanomat 14.4.1989) oli hieman rakentavampi: "Jälki on ulkoisesti elokuvan näköistä [- -], vuoropuhelukin saattaa paperilla toimia, mutta valmiissa elokuvassa siitä tai näyttelijäsuorituksista puuttuu jokin viimeinen rasvaus, joka lonksauttaisi osat paikoilleen. Dramaturgian ja kerronnan kömpelyydet ovat esikoiselokuvassa toki ymmärrettäviä. Elokuva osaa tarttua kiinnostaviin asioihin eikä ole niin paljon pielessä etteikö tekijöille voisi toivottaa hyvää jatkoa ja odottaa vahvempia näyttöjä tulevaisuudessa."
Myös Reijo Noukka (Aamulehti 15.4.1989) arvioi, että esikoiselokuvaksi "Hyvästi ennen aamua ei ole mikään pohjanoteeraus. Kokonaisuus ei kuitenkaan voi välttää amatöörimäistä vaikutelmaa, koska elokuva ei myöskään mitenkään pohdi esittämiään ongelmia."
"Juoppo laulaja raiskasi tyttärensä", otsikoi Antti Lindqvist (Katso 17/1989) arvostelunsa ja kommentoi: "Ylläoleva otsikko sopisi parhaiten johonkin onnettomuuksilla ja väkivallalla mässäilevään sosiaalipornolehteen. Nyt sen voi lukea Katsosta, sillä se kertoo lähes täysin Jorma Kalliokosken esikoiselokuvan sisällön. Amatöörimäisen tekeleen maailmankuva on Alibi-tasoa vailla aavistustakaan runollisuudesta tai ylipäänsä elokuvallisesta näkemyksestä, uskottavuudesta puhumattakaan."
- Suomen kansallisfilmografia 10:n (2002) mukaan.
Taustaa
Jorma Kalliokoski (s. 1949) työskenteli 1970-luvun alusta lähtien 15 vuoden ajan freelance -kirjoittajana eri puolilla maailmaa ja teki lehtijuttuja mm. politiikasta, talouselämästä ja rikoksista. Suomessa hän ennen esikoiselokuvaansa Hyvästi ennen aamua kirjoitti radiolle mm. kabareeta, sketsejä ja uutisia, vaikutti Pertti Reposen käsikirjoittajakumppanina MTV:n viihdeohjelmassa Paha yskä ja teki tv-käsikirjoituksia myös Juhan af Grannille (Aseman lapset) ja Lars Lindemanille (Vangin perintö).
Kalliokosken tuottama, ohjaama ja kirjoittama Hyvästi ennen aamua on tekijänsä ja lehdistötiedotteen mukaan "suoraan sydämestä tehty, rehellinen ja kliseetön elokuva, joka kuvaa elämää niin raadollisena kuin se on. En pyri tekemään elämää suurempaa elokuvaa, vaan elokuvaa elävästä elämästä." Samassa yhteydessä Kalliokoski kertoi aloittaneensa käsikirjoituksen tammikuussa 1988, sitä ennen elokuvan idea oli muhinut hänen ja musiikin säveltäjän Reijo Hirvelän mielessä jo vuosikausia. "Halusimme tehdä elokuvan, jossa kuva ja musiikki synkkaavat todella saumattomasti yhteen. Musiikilla on mielestäni aina myös visionsa. Halusimme, että musiikin visio ja sanoma on sama kuin elokuvan, jolloin musiikki myös vie tarinaa eteenpäin."
Ennen kuvauksia Kalliokoski ja pääosan esittäjä Jarkko Rantanen käyttivät kolme kuukautta päähenkilön luonnekuvan pohjustamiseen. "Jarkolla oli erinomaiset edellytykset Tommin roolin hahmottamiseen, koska hän tuntee Hirvelän Reijon ja minun jakaman trauman 60-luvun kasvatista, joka on ollut ikänsä menestyksen huulilla ja odottaa jonain päivänä vielä nousevansa pinnalle... Loppujen lopuksi Jarkko ei enää näytellyt vaan oli oma itsensä." (Kalliokoski lehdistötiedotteessa).
Jarkko Rantanen (1946-2008) oli Kurkvaaran Rottasodasta (1968) lähtien esiintynyt kymmenkunnassa kotimaisessa elokuvassa, lähinnä sivuosissa. Anna Haaraselle ja Viivi Varesvuolle elokuvaroolit olivat ensimmäiset - Haaranen on sittemmin nähty mm. 1990-luvun tv-sarjassa Elämän suola sekä Lempi Helismaan osassa Timo Koivusalon elokuvassa Kulkuri ja joutsen (1999). Äänittäjän assistenttina työskennellyt Felix Teraste oli 1950-luvulla esiintynyt lapsinäyttelijänä elokuvissa Rakastin sinua, Hilde (1954) ja Lähellä syntiä (1955).
Jorma Kalliokoski vaikutti vielä käsikirjoittajana Tapio Suomisen elokuvassa Porttikielto taivaaseen (1990), mutta toistaiseksi Hyvästi ennen aamua on jäänyt hänen ainoaksi pitkän elokuvan ohjaustyökseen.
- Suomen kansallisfilmografia 10:n (2002) mukaan.
Musiikki
1. Love Will Never Set Me Free
Säv. Reijo Hirvelä, san. Wilma Classon, sov. Dave Van de Pitte
Kenny Williams, laulu, ja studio-orkesteri (off, alkutekstit), 2' 05".
Levytys:
Kenny Williams; Bang Trax Bangl-112, 1989.
2. (Going Back to) Basic Rock'n Roll
Säv. Reijo Hirvelä, san. John Martinuzzi, sov. Juha Björninen
Reijo Hirvelä, laulu, ja studio-orkesteri (off), 3' 40".
Levytys:
Reijo Hirvelä; Bang Trax Bangl-112, 1989.
3. "All Your Fooling's"
Säv. Reijo Hirvelä, san. John Martinuzzi, sov. Honey B & T-Bones
1) Es. Reijo Hirvelä, laulu ja kitara (100 %), 0' 35".
2) Es. Reijo Hirvelä, laulu ja kitara, Jarkko Rantanen, laulu, Jukka Tuovinen, saksofoni, Honey B. & T-Bones (100 %), 2' 55".
4. I Can't Help
Säv. ja san. Aija Puurtinen ja Esa Kuloniemi, sov. Honey B. & T-Bones
Es. Honey B. & T-Bones (100 %), 3' 45".
Levytys:
Honey B. & T-Bones; Bang Trax Bangl-112, 1989.
5. Simple Duel
Säv. Reijo Hirvelä, san. John Martinuzzi, sov. Juha Björninen
Reijo Hirvelä, laulu, ja studio-orkesteri (off), 0' 50".
Levytys:
Reijo Hirvelä; Bang Trax Bangl-112, 1989.
6. "Night to Night"
Säv. ja sov. Reijo Hirvelä, san. John Martinuzzi
Reijo Hirvelä, laulu, ja studio-orkesteri (off), 3' 05".
7. I'd Be A Fool
Säv. ja san. Reijo Hirvelä ja Vivian Cherry, sov. Vivian Cherry
Vivian Cherry, laulu, ja studio-orkesteri (off), 3' 45".
Levytys:
Vivian Cherry; Bang Trax Bangl-112, 1989.
8. Fire Of Fire
Säv. Reijo Hirvelä, san. John Martinuzzi ja Wilma Classon, sov. Juha Björninen ja Geoffrey Tozer
Reijo Hirvelä, laulu, ja studio-orkesteri (off), 3' 20".
Levytys:
Reijo Hirvelä; Bang Trax Bangl-112, 1989.
9. Make Her Do It
Säv. Reijo Hirvelä, san. John Martinuzzi, sov. Juha Björninen
Reijo Hirvelä, laulu, ja studio-orkesteri (off), useaan kertaan, yht. 11' 00".
Levytys:
Reijo Hirvelä; Bang Trax Bangl-112, 1989.
10. Ella
Säv. Reijo Hirvelä, san. Martha Aguirre ja John Martinuzzi, sov. Juha Björninen
Reijo Hirvelä, laulu, ja studio-orkesteri (off), 4' 50".
Levytys:
Reijo Hirvelä; Polarvox RPS 191, 1984, ja Bang Trax Bangl-112, 1989.
11. Ashes
Säv. Reijo Hirvelä, san. John Martinuzzi, sov. Juha Björninen
Reijo Hirvelä, laulu, ja studio-orkesteri (off), 4' 30".
Levytys:
Reijo Hirvelä; Bang Trax Bangl-112, 1989.
12. Emigre
Säv. Reijo Hirvelä, san. John Martinuzzi, sov. Juha Björninen
Reijo Hirvelä, laulu, ja studio-orkesteri (off), kolmessa osassa, yht. 1' 25".
Levytys:
Reijo Hirvelä; Bang Trax Bangl-112, 1989.
13. "Blind Alley"
Säv. Reijo Hirvelä, san. Wilma Classon, sov. Honey B. & T-Bones
Es. Jarkko Rantanen, laulu, Antero Priha, trumpetti, Jukka Tuovinen, saksofoni, Honey B. & T-Bones (100 %), 0' 25".
14. "Tommy's Blues"
Säv. trad., sov. Honey B. & T-Bones
Es. Antero Priha, trumpetti, Jukka Tuovinen, saksofoni, Honey B. & T-Bones (100 %), kahdessa osassa, yht. 1' 35".
15. Sitting in the Dark
Säv. Reijo Hirvelä, san. John Martinuzzi, sov. Juha Björninen
Reijo Hirvelä, laulu, ja studio-orkesteri (off, lopputekstit), 4' 40".
Levytys:
Reijo Hirvelä; Bang Trax Bangl-112, 1989.
Huomautuksia:
Elokuvan musiikista koottiin LP-levy Hyvästi ennen aamua - Original Motion Picture Soundtrack (Bang Trax Bangl-112, 1989).
- Suomen kansallisfilmografia 10:n (2002) mukaan.
Tarkastus- ja tekniset tiedot
Tarkastustiedot
--