Risto Taulo

Etunimet: 
Risto Kalevi
Muut nimet: 
Kokoonpano: 
Syntymäaika: 
19.06.1931
Syntymäpaikka: 
Hollola
Kuolinaika: 
03.10.1999
Kuolinpaikka: 
Riihimäki

Biografia

Näyttelijä

Risto Taulo teki monipuolisen 45-vuotisen teatteriuran Lahden Kaupunginteatterissa ja Riihimäen Teatterissa. Suuren yleisön tietoisuuteen hän tuli Jussi Koskelana Väinö Linnan romaaneihin perustuvissa elokuvissa Täällä Pohjantähden alla (1968) ja Akseli ja Elina (1970). Hän näytteli myös kymmenkunnassa tv-näytelmässä.

Risto Taulo syntyi 1931 Hollolassa rulla-asettajan perheeseen. Hän oli kiinnitettynä iltanäyttelijäksi Lahden Kaupunginteatteriin jo 1946–58 ja kouluttautuikin iltanäyttelijänä teatterissa 1947–58. Nimitystä iltanäyttelijä käytettiin ennen vanhaan sellaisesta näyttelijästä, joka päivätyönsä vuoksi saattoi harjoitella vain iltaisin; Risto Taulo työskenteli varastonhoitajana. Puheilmaisua hän opiskeli Niilo Kuukan johdolla.

Nuoruudenhaaveena Risto Taulolla oli mainospiirtäjän ammatti, mutta kouluun pääsy estyi, koska hän ei osannut ruotsia. Taitavana piirtäjänä ja maalarina hän teki teatterimainoksia, julisteita, käsiohjelmia ja myös tauluja. Kanssanäyttelijät muistavat hänet roolivihkoihin piirretyistä karikatyyrimuotokuvista.

Riihimäen Teatterissa Risto Taulo oli näyttelijänä 1963–91, myös taloudenhoitaja-näyttelijänä 1966–73. Hänellä oli laaja skaala rooleja koti- ja ulkomaisista näytelmistä musikaaleihin. Hän esitti nimiosia mm. Ilmari Turjan näytelmässä Särkelä itte, Ludvig Holbergin Jeppe Niilonpojassa ja Falstaffia William Shakespearen komediassa Windsorin iloiset rouvat.

Risto Taulo näytteli myös laulunäytelmissä ja musikaaleissa, mm. Arvo Salon ja Kaj Chydeniuksen Lapualaisoopperassa (Kosola) ja Joseph Steinin ja John Kanderin Zorbaksessa (nimiosa). Laulavassa Trappin perheessä hän näytteli kapteeni Trappia. Hän teki myös kymmeniä teatterilavastuksia.

Risto Taulo esiintyi kolmessa elokuvassa. Ensimmäinen osa oli Jussi Koskelan suuri rooli Väinö Linnan romaaniin perustuvassa Edvin Laineen ohjauksessa Täällä Pohjantähden alla (1968). Muistelmateoksessaan Tuntematon sotilas ja Pylvässänky (1983) Edvin Laine kertoo, että hän etsi päärooliin Koskelan Jussia ympäri maata. Riihimäen Teatterissa esitettiinkin Täällä Pohjantähden alla -näytelmää, josta Laine löysi Taulon. Painoa vain piti pudottaa kaksikymmentä kiloa, minkä jälkeen näyttelijä oli ”juuri oikea jurrikka rooliin”.

Jo elokuvan henkilövalinnat herättivät lehdistössä suurta huomiota ja jännitystä. Myös elokuvan filmausta seurattiin tarkkaan. Tietysti jo Väinö Linnan romaani pohjusti elokuvan suosiota, ja Linnan henkilöt olivat tulleet suomalaisille tutuiksi ja tulivat vielä tutummiksi elokuvassa. Suomalainen sisu henkilöityi Jussi Koskelassa. Tunnetusti Linnan romaani myös vaikutti suomalaisten historiakäsitykseen.

Risto Taulo näytteli Jussia elokuvan toisessakin osassa Akseli ja Elina (1970). Elokuvassa sukupolvet vaihtuvat: Jussi kuolee alkupuolella. Risto Taulo näytteli vielä kahdessa elokuvassa, Kalle Päätalon romaaneihin perustuvassa Viimeisessä savotassa (1977) metsänvartija Paavo Aatsinkia ja Ihmemiehessä (1979) talonmiestä.

Risto Taulo esiintyi myös kymmenkunnassa tv-elokuvassa. Hänellä oli kaksi näköisroolia: Kyösti Kallio tv-sarjoissa Mummoni ja Mannerheim (1971, Mainos-TV) ja Sodan ja rauhan miehet (1979, Yle TV 2) sekä K.-A. Fagerholm Presidentissä (1982, Yle TV 1).

Jussin roolin myötä Risto Taulolle kertyi kymmenkunta tv-mainosta. Makeistehdas hyödynsi Jussin perisuomalaista sisukkuutta Sisu-pastillien mainoksessa: ”Alussa oli vain suo, kuokka ja – noh – siihen se olisi kai jäänytkin, ellei olisi tullut tuota Sisua!” Ja Sisua otettuaan Jussi suorastaan räjäyttää suota. Kaduilla huudeltiin: ”Suo, kuokka ja Jussi!” Sisu-mainos nosti Jussin roolin uuteen nousuun. Primus-kaasun mainoksessa Risto Taulo oli poliisi ja Olavi Ahonen pontikankeittäjä Kutvonen.

Risto Taulo kuoli 68-vuotiaana 1999 Riihimäellä.

Kalevi Koukkunen
30.5.2016

Kirjallisuutta ja lähteitä

Edvin Laine: Tuntematon sotilas ja Pylvässänky. Elämäni esirippuja ja valkokankaita. Toim. Ritva Heikkilä. Helsinki: Tammi 1983, 83.

Suomen kansallisfilmografia 7. Helsinki: Edita 1998.

Suomen kansallisfilmografia 8. Helsinki: Edita 1999.

Suomen teatterit ja teatterintekijät 1993. Yhteisö- ja henkilöhakemisto. Toim. Riitta Seppälä ja Ilona Tainio. Helsinki: Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto ja Tammi 1993, 445.

Teatterin maailma 1965. Suomen teatterilaitos ja teatteriväki. Toim. Verneri Veistäjä. Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton julkaisu n:o 8. Helsinki: Tammi 1965, 383.

http://www.aikamatkasatakunnassa.fi/teatterihistoriaa/aikamatkatekstit.html (luettu 19.2.2015).

”Suomalaista Sisua jo vuodesta 1928” (mainos; https://www.youtube.com/watch?v=RfzTdANR3yE; luettu 6.5.2015).

Katri Malte-Colliard (Tiedotus ja markkinointi, Riihimäen Teatteri), sähköpostiviesti 27.4.2015, Kalevi Koukkunen.

Esko Taulo (Risto Taulon poika), sähköpostiviesti 5.5.2015, Kalevi Koukkunen.