Haku

Miljoonamittelö

QR-koodi

Miljoonamittelö

TV-kilpailu ja show Työväentalolta.

Hannu Leminen, Jaakko Jahnukainen ja Paavo Einiö ryhtyivät tekemään vuoden 1961 alussa tv-showta, joka lähetettäisiin kerran kuussa katsojien viihteeksi ja virkistykseksi. Ensin oli keksittävä nimi. Miljoonamittelö nimi syntyi kuin itsestään, koska kevään viiden shown palkintojen yhteismäärä oli miljoona markkaa.
Erityisen kirjoituskilpailun perusteella valittiin mittelöön kilpailijat. Kirjoittajien oli vastattava lyhyesti ja ytimekkäästi kysymykseen, mitä tekisin jos saisin miljoonan? Vastauksia tuli yli 1500 ja mitä erilaisimpia. Joku olisi halunnut matkustaa maailman ympäri. Joku keinotella yksiöillä, joiden alkupääomaksi olisi riittänyt miljoona markkaa.
Pitkän pohdinnan ja harkinnan jälkeen pääsi arvostelulautakunta yksimielisyyteen ja 16 omaperäistä vastaajaa pääsi kilpailemaan.

Miljoonamittelön rungon muodostaa nokkeluutta, taitoa ja kekseliäisyyttä vaativa kilpa, mistä voittaja saa palkinnokseen 100 000 markkaa ja pääsee ottelemaan toukokuun loppumittelöön puolesta miljoonasta markasta.
Kuhunkin Miljoonamittelöön on pyritty saamaan yhtenäinen juoni, joka sitoo eri ohjelmanumerot toisiinsa.

(Lähde: Kärnä, Paavo (1961). Miljoonamittelö. Katso 13, s. 21. )

Tallennettuna: